Kansalaisaloite varainsiirtoveron poistamiseksi asuntokaupoista.

Asuntokaupan hiljentymisestä huolestuneet kiinteistönvälittäjät tekivät kansalaisaloitteen varainsiirtoveron poistamiseksi kokonaan tai määräajaksi asunto- ja kiinteistökaupasta.

Varainsiirtovero on asuntokaupassa valtion keräämä vero, jonka ostaja maksaa kertaluontoisesti ostaessaan asunto-osakkeen tai kiinteistön. Vero on 2 % asunto-osakkeen velattomasta kauppahinnasta ja 4 % kiinteistön ostohinnasta.

”Varainsiirtoveron poisto olisi piristysruiske syksyn aikana pysähtyneelle asunto- ja kiinteistökaupalle. Se turvaisi työpaikat suomalaisessa asuntotuotannossa ja edistäisi työperäistä muuttoliikettä Suomen rajojen sisällä”, välittäjät perustelevat kansalaisaloitetta.

”Asuntokauppojen varainsiirtovero jumittaa asuntokauppaa ja aiheuttaa haittaa kotitalouksille ja työmarkkinoille. Varainsiirtoveron ja muiden pakollisten muuttamiskustannusten seurauksena perheet asuvat usein itselleen sopimattomissa asunnoissa työllistymisen näkökulmasta väärällä paikkakunnalla.”

Asuntokauppojen varainsiirtoveron osuus valtion koko veropotista on alle prosentin. Varainsiirtoverokertymä oli esimerkiksi vuonna 2020 noin 822 miljoonaa euroa, josta noin puolet maksettiin asuntokaupoista. Osakehuoneistojen kaupoista kertyi verotuloja 276 miljoonaa ja omakotikiinteistöjen kaupoista kertyi arviolta 110–120 miljoonaa euroa. Kokoluokka on sama kuin virvoitusjuomaverossa.

Aloite etenee eduskuntaan, jos se kerää vähintään 50 000 allekirjoitusta.

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/11686