Kannattaako kuntotarkastus teettää ennen kiinteistön myyntiin laittamista?

Kuntotarkastus on puolueettoman tahon suorittama tarkastus kiinteistön kunnosta. Kuntotarkastuksen lopputuloksena saadaan kirjallinen raportti. Meiltä kysytään jatkuvasti toimeksiantokäynneillä, kannattaako omakotitalon kuntotarkastus teettää ennen myyntiä, vai vasta sitten, kun sopiva ostaja on löytynyt. Mielestämme kuntotarkastus on hyvä teettää jo asunnon myyntiä aloittaessa. Tämän blogin tarkoitus on perustella, miksi.

Asiaa perustelevat myös vlogin muodossa yrittäjä ja ylempi kiinteistönvälittä Hanna Johansson sekä kiinteistönvälittäjä Sari Liljegren. Videon löydät tämän blogin alta.

Mitä hyötyä on kuntotarkastuksesta ennen myyntiä?

Hyvää välitystapaa noudattavana kiinteistönvälitysyrityksenä varmistamme aina, onko myyjän kiinteistön kunnosta tehty aikaisempia selvityksiä. Lisäksi suosittelemme omakotitalolle tehtäväksi LVI- tai KH-kortistojen ohjeiden mukaisen kuntotarkastuksen ennen myynnin aloittamista.

Ennakkoon teetätetystä kuntotarkastuksesta on hyötyä sekä myyjälle että ostajalle. Ensinnäkin se antaa ostajalle hyvän kuvan myyjästä. Kuntotarkastuksen raportissa mahdollisesti ilmoitetut korjausehdotukset antavat myyjälle mahdollisuuden korjata näistä pienimpiä. Samalla välittäjämme saavat luotettavaa faktaa asunnon kunnosta ja voimme hinnoitella asunnon heti oikein. Näin myös vältytään siltä, että hintaan tarvitsisi tehdä korjauksia, mikäli vasta myyjän löydyttyä tehdystä kuntotarkastuksesta selviää hinnoitteluun vaikuttavaa korjattavaa.

Ennakkoon tehty kuntotarkastus nopeuttaa myös koko ostoprosessia; ostajan ostopäätös ja pankin luottopäätös tapahtuvat sujuvammin, kun kuntotarkastusprosessi on jo hoidettu.  Osittain vallitsevan koronapandemian takia pankkien ajan saaminen ja päätökset kestävät, joten tässäkin mielessä nopeuttava aspekti on aina hyväksi.

Ei sieltä, mistä aita on matalin

Myyjä kuitenkin tekee päätöksen teettää tai olla teettämättä kuntotarkastus etukäteen. Myyjä voi halutessaan teettää muunkinlaisen kuntoselvityksen. Asian kanssa ei kuitenkaan kannata mennä sieltä, mistä aita on matalin, vaikka se alkuun vaikuttaisi hyvältä idealta esim. pienempien kustannusten takia.

 

Asuntokauppa Hanna&Hanna LKV Oy suosittelee omakotitaloihin KH-kortistojen ohjeiden mukaista kuntotarkastusta ja tämä on myös edellytyksenä monen pankin päätöksenteossa. Edullinen vaihtoehto ei välttämättä ole lainkaan eduksi, sillä puutteellisella ammattitaidolla tehdyssä kunnon selvityksessä voi jäädä huomaamatta hyvinkin tärkeitä korjaustarpeita, jotka saattavat ilmetä liian myöhään.

Jos tekstin aihe koskettaa tai muuten kiinnostaa sinua, voit ottaa meihin yhteyttä ja jatkaa keskustelua kanssamme. Voit siirtyä tiimiläistemme yhteystietoihin klikkaamalla linkkiä: Tiimi.

Voit myös pyytää sähköisesti suoraa arviokäyntiä arviokäyntilomakkeella.