LVI-tekniikka – Lämpö, vesi, ilma

LVI-tekniikka on talotekniikan keskeisimpiä osa-alueita. Mitä se tarkoittaa? Mitä tarkoittaa tekninen käyttöikä? Mitkä ovat LVI:n riskitekijät? Kuka on vastuussa LVI-tekniikasta? Miten LVI-tekniikka vaikuttaa asunnon arvoon? 

Mitä se tarkoittaa?

LVI tulee sanoista lämpö, vesi ja ilma. Nämä ovat suomalaisen kiinteistön kolme tärkeää elementtiä.

Aloittaen lämmityksestä, lämmöllä tarkoitetaan yleensä omakotitalon vesikiertoista patteri- tai lattialämmitystä. Vesi-elementistä puhuttaessa tarkoitetaan käyttövettä eli hanoista tulevaa vettä ja sekä viemärivettä. Ilma taas on suomalaisissa omakotitaloissa perinteisesti hoidettu painovoimaisella ilmanvaihdolla, johon 80-luvulle siirryttäessä otetiin mukaan hieman koneellista tehostusta. Nykyään kokonaan koneelliset ilmanvaihdot ovat yleistyneet.

Tekninen käyttöikä

LVI-tekniikka on osa talotekniikkaa, jossa monesti nousee esille termi ”tekninen käyttöikä”. Tekninen käyttöikä on arvioitu aika, jonka kuluttua LVI-elementtien hoitamiseen valittua tekniikkaa tulisi uudistaa.

Lämmitys, vesi ja ilma

Putkistot ovat yleensä pitkäikäisiä. Niitä olisi hyvä tarkastaa 50-60 vuoden sisällä. Tällöin myös lämmityksen toimilaitteiden, kuten patteriventtiilien ja termostaattien kuntoa tulisi tarkastella.

Käyttövesiputkistojen tekninen käyttöikä on n. 30-40 vuotta. Aika-arvio ei kuitenkaan ole ehdoton, vaan tällöin putkistojen kuntoa tulisi vähintään tarkkailla. Viemäreiden, oli kyseessä sitten valurautainen tai muovinen viemäri, laskennallinen käyttöikä on 50-60 vuotta. Viemäreiden kuntoa päästään tarkkailemaan viemärikameroilla

80-luvulla käyttöönotettujen koneellisten ilmanvaihtojen putkien eristykset olivat ovat osa ns. ”mitä sattuu”. Koneellisen ilmanvaihdon tapauksessa omakotitaloissa olisikin tärkeää kiinnittää huomiota putkien eristyksiin.

Kuka on vastuussa?

Asunto-osakeyhtiöissä, kuten kerrostaloissa, vastuu LVI-tekniikasta on pääasiassa isännöitsijällä ja taloyhtiöllä. Pienemmistä töistä asunnoissa vastaa kuitenkin asukas itse; esim. hanan paikan vaihto toiseen paikkaan. Omakotitalossa asuvalla vastuu on luonnollisesti asukkaalla itsellään. Omakotitaloasukkaan vastuu ulottuu kunnan liittymään asti niin viemärin kuin käyttövesiputkistojenkin osalta.

Mitkä ovat riskitekijät?

Itse tekninen käyttöikä on yksi LVI-tekniikan riskitekijöistä. Viemärissä isoimpia ongelmia aiheuttavat talon alla oleva pohjaviemäri ja tonttiviemäri talolta kuntalinjaan, joten niitä olisi hyvä tarkastella. Käyttövesipuolella allaskaapit ja tekniset tilat tuovat omat riskitekijänsä; pitkälle pääsee jo sillä, että omistaja käy taskulampulla nämä läpi esim. tippavuotojen varalta. Käyttöveden varolaitteiden kuntoa tulee ylläpitää ja varoventtiili olisikin hyvä vaihtaa 10 vuoden välein.

Vaikuttaako LVI-tekniikka kiinteistön arvoon?

Se, miten LVI-tekniikka on hoidettu ja, missä kunnossa se on, vaikuttaa kiinteistön arvoon. Myynnissä olevan omakotitalon hinnoitteluun vaikuttaa merkittävästi, onko remonttia tehty vai onko sellainen tulossa.

Tekemätöntä remonttia ei tarvitse pelätä! Nykyään on tarjolla hyviä saneerausmenetelmiä, joilla voidaan päästä hyvinkin vaivattomasti asiassa eteenpäin.

Jos olet siis tekemässä ns. pientä pintaremonttia kotiisi, suosittelemme myös ottamaan LVI-osion huomioon remontin suunnittelussa. Vaikka valmistumassa olisi kuinka upea remontti, voi vastaan tulla ikäviäkin yllätyksiä, jos tärkeä osa talotekniikkaa on jätetty kokonaan huomiotta. Hyvällä suunnittelulla pääsee pitkälle!

Olemme ylpeitä välittäjistämme ja samalla erittäin kiitollisia asiakkaidemme luottamuksesta. Jos tekstin aihe koskettaa tai muuten kiinnostaa sinua, voit ottaa meihin yhteyttä ja jatkaa keskustelua kanssamme. Voit siirtyä tiimiläistemme yhteystietoihin klikkaamalla seuraavaa linkkiä: Tiimi.

Voit myös pyytää sähköisesti suoraa arviokäyntiä arviokäyntilomakkeella.