Usein kysytyt kysymykset - UKK

Voiko asuntoesittelyyn tulla koiran tai muun lemmikin kanssa?

Sitä kannattaa kysyä välittäjältä etukäteen, koska asunnon myyjä voi olla allerginen eläimille. Jos välittäjä antaa luvan, niin esittelyyn voi tulla koirankin kanssa. On mahdollista myös sopia yksityisesittely, jos on tarpeen selvittää, sopiiko uusi asunto myös koiralle.

Miten valmistan ja stailaan kotini esittelyä varten?

Me tarjoamme sinulle vinkkejä paikan päällä ja lisäksi meiltä saat kirjalliset ohjeet stailausta varten. Perusperiaate on, että kaikki ”ylimääräinen” siivotaan pois ja koti on puhdas. Poista kaikki henkilökohtaiset tavarat sekä valokuvat joita et halua ihmisten näkevän. Raikas tuoksu on tärkeää, joten tuuleta koti hyvin. Ilmanraikastinta voi käyttää kohtuudella, mutta sen tuoksu ei saa jäädä liiaksi leijumaan. Monet ihmiset ovat allergisia tuoksuille.

Mitä minun täytyy tietää ennen kuin teen ostotarjouksen?

Asunto-osakkeen ostotarjous on sitova mikäli siinä ei ole purkavaa ehtoa. Tutustu ennen tarjouksen tekemistä asunnon myyntiesitteeseen sekä yhtiön papereihin. Selvitä välittäjältä tulevat remontit ja arviot niiden kustannuksista. Kiinteistön ostotarjous ei ole sitova ennen kuin kaupanvahvistaja on sen vahvistanut. Pyydä välittäjältä kiinteistön asiakirjat ja tutustu niihin. Selvitä mahdollisimman hyvin rakennuksen kunto ja teetä tarvittaessa kuntotarkastus ennen kaupan tekoa.

Mitä tarkoittaa purkavan ehdon tarjous?

Tarjoukseen voidaan määritellä ehto, jonka toteutuessa tarjous muuttuu sitovaksi. Esim. oman asunnon myynti, kuntotarkastus tai lainan saanti ehto. Ostotarjous muuttuu sitovaksi siinä tapauksessa, että purkava ehto poistuu eli esimerkiksi oma asunto saadaan myydyksi. Tällaisella ostotarjouksella varmistetaan se, että ostaja ei joudu hankalaan tilanteeseen mikäli rahoitus tms. ei järjestyisikään toivotulla tavalla. Purkavaan ehtoon määritellään aina jokin sopiva aikaraja.

Maksaako välittäjän arviokäynti?

Riippuu välittäjästä, mutta yleisesti ottaen asunnon hinnan arviointi ei maksa mikäli asuntoa ollaan myymässä. Asunnon arviointi ositusta, perunkirjoitusta tms. varten on yleensä maksullista. Virallisen arviokirjan voi laatia LKV-pätevyyden omaava kiinteistönvälittäjä.

Paraneeko välittäjä vaihtamalla?

Jos välittäjä on pitänyt lupauksensa ja toiminut niin kuin on sovittu, ei vaihtaminen välttämättä tuo uutta lisäarvoa asuntosi myyntiin. Kun ajat ovat haasteelliset niin myyminen vaatii kärsivällisyyttä. Kannattaakin ottaa huomioon keskimääräiset myyntiajat vastaavista asunnoista alueella. Mikäli yhteistyö ei millään suju niin sopimuksen päättyessä voi miettiä vaihtoehtoja ja käydä keskustelua tilanteesta oman välittäjän kanssa.

Miten valitsen itselleni parhaan välittäjän?

Välittäjää valitessa kannattaa luottaa omaan tunteeseen. Kehen voin itse luottaa niin todennäköisesti myös ostaja voi luottaa kyseiseen välittäjään. Tietenkin myös ammattitaidolla ja alueen asiantuntemuksella on merkitystä. Välttämättä se joka on edullisin ja lupaa parhaimman hinnan asunnosta ei ole paras. Vaikka välityspalkkio on edullisin niin sinulle käteen jäävä raha voi olla lopulta pienempi kuin olisi ollut kalliimmalta välittäjältä.